Ervaar hoe het is om te leven met Autisme

Volg een van de Autisme BelevingsCircuits (ABC) van Nynke

Hoe om te gaan met autisme in de kinderopvang

Kinderopvang is een prachtig vak. Je mag deel uitmaken van de (jonge) ontwikkeling van de kinderen die je begeleidt, zowel in het kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang als de peuterspeelzaal. Zoveel kinderen, zoveel verschillen en elk kind vraagt om zijn eigen aanpak. In deze periode wordt vaak ook duidelijker wanneer een kind net even anders is als de andere kinderen. Dat een kind het net wat moeilijker heeft om aan te sluiten bij zijn leeftijdgenoten en het lastiger vindt om samen te spelen.  

De eerste signalen van het autisme worden binnen de kinderopvang vaak als eerste ontdekt. Dit vraagt veel van de begeleiding, vooral omdat er veel gebeurt in een korte tijd. Hoe fijn zou het zijn om meer handvatten te hebben in het goed signaleren van de signalen van autisme, maar vooral handvatten hebben hoe hiermee om te gaan, zodat de groepsdynamiek goed blijft en alle kinderen de aandacht kunnen krijgen die ze nodig hebben en verdienen.  

Om een kind met autisme goed te kunnen begeleiden is het belangrijk dat een begeleider zich kan verplaatsen in de leefwereld van het kind. Er is helaas geen kant-en-klare aanpak voor kinderen met autisme in de kinderopvang, want het autisme uit zich bij iedereen op een andere manier. De trainingen die ik aanbied geven goed inzicht in het autisme door mijn vele ervaringsverhalen die ik deel en ik bied concrete handvatten die direct toepasbaar zijn. Met mijn inspirerende verhaal heb ik al veel begeleiders verder geholpen.  

Ik bied meerdere trainingen aan binnen de kinderopvang en mochten er andere behoeften zijn, dan ben ik flexibel genoeg om mijn programma hierop aan te passen: 

Nynke Zuurmond

Overzicht trainingen:

ABC

In het Autisme BelevingsCircuit (ABC) ervaar je zelf hoe het is om tegen het autisme aan te lopen. Door diverse oefeningen ervaar je aan je eigen lijf hoe het is om tegen bijvoorbeeld contextblindheid aan te lopen en nog veel meer facetten van het autisme.

Verdiepingstraining

In deze training gaan we dieper op het gedrag in van het kind met autisme en worden onderwerpen zoals: prikkelverwerking, communicatie, energiebalans en behoeften van het kind met autisme uitgebreid besproken.

Prikkelprofiel

Deze interactieve praktische training geeft je inzicht over hoe je prikkelverwerking herkent. Door samen de werkboeken in te vullen en gebruikte maken van het kaartspel vergroot je je inzicht hoe je dit zelf inzet in je praktijk.

Autisme in de Kinderopvang

Autisme Positief Nynke Zuurmond
Heb je minder tijd tot je beschikking dan een dag(deel)?

Kijk dan eens bij lezingen & workshops.

Of neem contact op zodat we de ideeën op elkaar kunnen afstemmen.

Vandaag met onze scholen het Autisme belevingscircuit gedaan met Nynke Zuurmond-Bennink en Sanne Kuipers.
Wat een mooie en leerzame ervaring! Bedankt!

Inez Heideman, Adjunct directeur Onderwijsgemeenschap bij Konot

Veelgestelde vragen over Autisme "Positief"

Heb je vragen over het ABC, een training of iets anders, kijk dan bij de veelgestelde vragen.
Meestal vind je daar snel het antwoord!

Autisme in het onderwijs

Het gezicht achter Autisme Positief

Nynke Zuurmond

Autisme Positief Nynke Zuurmond

Ik heb een missie 

Ik zie dat er nog heel veel onwetendheid is over het begrip autisme. Mensen hebben vaak een stereotypebeeld over autisme gekregen door films zoals Rainman en April, May en June of door series: The Good doctor, A-typical of The Big Bang Theory. Het beeld wat in films en series vaak wordt geschetst is eenzijdig en dat terwijl er veel meer gradaties in de wereld van autisme zijn. 

Mijn missie is om mensen die werken en/of leven met autisme (nog) meer inzicht te geven over wat autisme inhoudt. Door al mijn ervaringen als cliënt maar ook als hulpverlener kan ik theorie goed koppelen aan de praktijk. Hierdoor kan ik nog meer inzicht geven in wat voor invloed autisme heeft in een leven.  

Ik heb de afgelopen jaren heel veel tools geleerd, waardoor ik positiever naar mijn autisme kan kijken en er anders mee om heb leren gaan, waardoor ik nu meer energie heb, minder last heb van stress en minder mijn autisme als een beperking ervaar en dat gun ik veel meer mensen met autisme