Ervaar hoe het is om te leven met Autisme

Volg een van de AutismeBelevingsCircuits (ABC-training) van Nynke

FAQ Autisme Positief

 

Wij willen graag een autisme belevingscircuit organiseren. Kunnen we dat bij jouw boeken?

Wat ontzettend leuk dat je geïnteresseerd bent in het Autisme BelevingsCircuit en dat kan je zeker bij mij boeken. Het is een mooie training om de kennis op gebied van autisme te vergroten doordat je het nu zelf een impressie krijgt over het leven met autisme. Dit samen met mijn persoonlijke ervaringen, maakt dat dit een mooie dagdeeltraining is van 3 uur.

De groepsgrootte voor een autisme belevingscircuit bestaat uit maximaal 12 deelnemers. Mocht de groep groter zijn, dan neem ik een extra trainer mee.  Ik kies heel bewust voor deze structuur omdat ik het graag in wat kleinere groepen uitvoer, zodat we de opdrachten per onderdeel bij langs kunnen gaan. Zo is de beleving intenser en is er meer mogelijkheid tot casusbespreking tussendoor.

Handig om te weten is dat ik voor deze training een ruimte ter grootte van een klaslokaal (+-50 m2) nodig heb met voldoende tafels en stoelen. En dat de ruimte 1 uur voor de training beschikbaar dient te zijn i.v.m. opbouwen van alle materialen.

Lijkt je dit een leuke training stuur dan een mailtje naar: info@autismepositief.nl

Geef jij ook individuele begeleiding?

Ik geef zelf geen individuele begeleiding.

We willen graag een gesprek met jou. Kunnen we een consult bij jou boeken?

Ja, dat kan. Ik word vaker ingehuurd voor dit soort consulten door een hulpverlener, maar ook door mensen met autisme zelf. De ene keer is een hulpverlener erbij en bij een ander consult niet dat laat ik altijd aan diegene over. Wat ik merk dat is het als heel fijn wordt ervaren om met iemand te spreken die zelf autisme heeft, weet hoe overprikkeling werkt en begrijpt hoe lastig de dagelijkse dingen kunnen zijn. En dat er ook handvatten zijn die het wat makkelijker kunnen maken. Ik kan hier heel veel over vertellen. Ik reken hier wel kosten voor: mijn uurtarief voor een consult is € 65,- per uur, exclusief reiskosten en reken de helft van de reistijd in uren vanaf Zwolle gezien.

Hoe kan ik hulp krijgen bij mijn autisme?

Er zijn verschillende soorten hulpverlening en welke het beste bij jou past, heeft te maken met waar je hulp voor wilt krijgen. Je kunt naar je huisarts om je klachten te bespreken en die kan een verwijzing voor je regelen.

Ook kan je naar de gemeente toe. Elke gemeente heeft een zorgloket waar je met je vragen heen kan, want zij zijn verplicht om iedereen in de gemeente te helpen bij zorgvragen. Via de gemeente krijg je vaak een coördinator en die gaat met jou in gesprek over de klachten en wensen. Zij kunnen een verwijzing voor je regelen, vaak voor organisaties waart zij een contract mee hebben. Wat ook mogelijk is is om een Persoonsgebonden budget aan te vragen, waarmee je zelf zorg mag inkopen bij organisaties die geen contract hebben met de gemeente. De gemeente controleert wel of die organisatie ook de juiste hulp kan bieden.

Handig is om te weten dat in elke gemeente dit anders heet. In de ene gemeente heet het bijvoorbeeld een sociaal wijkteam, in een andere gemeente heet het een zorgloket. Maar als je op de site zoekt naar zorgvragen dan krijg je vaak wel de juiste informatie.

Waar kan ik organisaties vinden die hulp bieden aan mensen met autisme?

Op de website van ZPOké kan je organisaties vinden die begeleiding geven aan mensen met autisme en deze voldoen ook aan het autisme keurmerk. Via deze link kan je gericht in je regio zoeken naar begeleiders: http://www.autismespecialisme.nl/home/kaart.asp?page_id=28

Ook kan je nog eens op de website kijken van de autisme academie, daar staan

coaches op vermeld: https://www.autismeacademie.nl/autismevriendelijk/coaches/  en op de site van IQ-coaches kan je ook coaches vinden: https://www.iqcoaches.nl/

Er is nog steeds weinig bekend over autisme bij vrouwen. Ik ben een vrouw en ik denk dat ik autisme heb. Waar kan ik het beste terecht voor een onderzoek om te weten of ik echt autisme heb?

Er wordt tegenwoordig binnen de GGZ al iets beter gelet op de signalen bij vrouwen en autisme en geef bij aanvang van de start van een diagnose traject ook goed aan wat je eigen ideeën zijn en waarom je dat denkt.

Annelies Spek is klinisch psycholoog en hoofd van het Autisme Expertisecentrum en zij zet zich enorm in voor juiste diagnostiek bij vrouwen en autisme, omdat het vaak nog gemist wordt. Je kunt je aanmelden met een verwijzing ook aanmelden bij het Autisme Expertisecentrum voor een diagnostiektraject. Meer informatie vind je op de website: https://www.autismeexpertise.nl/

Ik zou graag meer willen lezen over autisme bij vrouwen. Welke boeken zijn hier over te vinden?

Ik heb een lijst gemaakt van diverse boeken over vrouwen en autisme. Als je op deze link klikt dan kom je bij de overzichtslijst. Mijn eerste boek dat ik heb gelezen was: Aspergirls, geschreven door Rudy Simone en ik herkende mij hierin volledig en vond het heel fijn om eindelijk herkenning te vinden in hoe ik ben.

Zijn er ook lotgenoten groepen voor jongeren en volwassenen met autisme?

Er zijn heel veel lokale initiatieven die georganiseerd worden voor en soms ook door mensen met autisme, zoals autisme cafés die avonden organiseren met sprekers. De gemeente zal hier vast meer informatie over hebben en ook via de lokale Autisme Info Centra kan je informatie vinden.

Er zijn ook een aantal landelijke lotgenotengroepen, zoals:

  • De NVA organiseert veel diverse activiteiten rondom lotgenotencontact. Via de volgende link kan je informatie vinden: https://www.autisme.nl/activiteiten/ervaringscontact/lotgenotencontact/
  • Stichting mama vita, een netwerk voor moeders van kinderen met autisme. Zij organiseren veel bijeenkomsten. Meer informatie kan je vinden op: https://www.mamavita.nl/
  • AutThere! Een APP voor én door jongeren met autisme. Op de site: https://aut-there.nl/ kan je alle informatie hierover vinden.

Het gezicht achter Autisme Positief

Nynke Zuurmond

Autisme Positief Nynke Zuurmond

Ik heb een missie 

Ik zie dat er nog heel veel onwetendheid is over het begrip autisme. Mensen hebben vaak een stereotypebeeld over autisme gekregen door films zoals Rainman en April, May en June of door series: The Good doctor, A-typical of The Big Bang Theory. Het beeld wat in films en series vaak wordt geschetst is eenzijdig en dat terwijl er veel meer gradaties in de wereld van autisme zijn. 

Mijn missie is om mensen die werken en/of leven met autisme (nog) meer inzicht te geven over wat autisme inhoudt. Door al mijn ervaringen als cliënt maar ook als hulpverlener kan ik theorie goed koppelen aan de praktijk. Hierdoor kan ik nog meer inzicht geven in wat voor invloed autisme heeft in een leven.  

Ik heb de afgelopen jaren heel veel tools geleerd, waardoor ik positiever naar mijn autisme kan kijken en er anders mee om heb leren gaan, waardoor ik nu meer energie heb, minder last heb van stress en minder mijn autisme als een beperking ervaar en dat gun ik veel meer mensen met autisme