Hoe kan ik hulp krijgen bij mijn autisme?

Er zijn verschillende soorten hulpverlening en welke het beste bij jou past, heeft te maken met waar je hulp voor wilt krijgen. Je kunt naar je huisarts om je klachten te bespreken en die kan een verwijzing voor je regelen.

Ook kan je naar de gemeente toe. Elke gemeente heeft een zorgloket waar je met je vragen heen kan, want zij zijn verplicht om iedereen in de gemeente te helpen bij zorgvragen. Via de gemeente krijg je vaak een coördinator en die gaat met jou in gesprek over de klachten en wensen. Zij kunnen een verwijzing voor je regelen, vaak voor organisaties waart zij een contract mee hebben. Wat ook mogelijk is is om een Persoonsgebonden budget aan te vragen, waarmee je zelf zorg mag inkopen bij organisaties die geen contract hebben met de gemeente. De gemeente controleert wel of die organisatie ook de juiste hulp kan bieden.

Handig is om te weten dat in elke gemeente dit anders heet. In de ene gemeente heet het bijvoorbeeld een sociaal wijkteam, in een andere gemeente heet het een zorgloket. Maar als je op de site zoekt naar zorgvragen dan krijg je vaak wel de juiste informatie.

Previous reading
We willen graag een gesprek met jou. Kunnen we een consult bij jou boeken?
Next reading
Waar kan ik organisaties vinden die hulp bieden aan mensen met autisme?