Overschatting deel 3:

Overschatting deel 3:

In mijn vorige twee posts vertelde ik over overschatting en dat de meeste mensen zich vaak focussen op het plaatje van wat ze zien en daardoor niet altijd inzicht krijgen in hoe het echt zit. Ook vertelde ik dat het ook lastig en spannend is om het ‘echte’ te laten zien, want je moet je kwetsbaar opstellen en als je het verteld dan wordt het ook echt.

Ik vind het soms echt nog lastig te accepteren dat ik niet alles kan. Ik heb echt de leukste baan die ik me kan wensen en mag veel mensen mijn wereld in mee nemen van autisme en prikkelverwerking. En als ik voor de groep sta hebben mensen vaak niet door dat ik soms heel erg overprikkeld ben. Ik vertel het dan wel en als ik het niet tegen kan houden dan zien ze het ook. Het echt zien is toch anders dan het alleen horen en vaak hebben mensen geen idee hoe hard ik hiervoor moet werken.

Ik probeer natuurlijk altijd zo uitgerust mogelijk een training te geven, zodat ik makkelijker met veranderingen om kan gaan, een redelijk flexibel brein heb om te anticiperen op wat er in een groep gebeurt. En om dit te kunnen moet ik ervoor heel hard werken en ook veel voor laten, want het leven kost mij al heel veel energie, laat staan een training geven. En dat ziet niemand in de buitenwereld, want ik sta met een grote glimlach voor de groep.

Het harde werken wat niemand ziet is: dat ik dagelijks een planning maak met mijn man, ik gebruik mijn eigen Prikkelprofiel om inzicht te krijgen in de opbouw van overprikkeling, moet dagelijks herstelmomenten inplannen en als ik een training geef plan ik de dagen er voor extra rust in om energie op te sparen. Ik moet me ook echt aan mijn herstelmomenten houden, ga heel vroeg op bed, gebruik inmiddels weer medicatie om de paniekaanvallen te handelen (moet omgaan met de bijwerkingen), onderneem weinig activiteiten naast mijn werk, noteer mijn dagelijkse activiteiten en schrijf er achter hoeveel energie het mij heeft gekost en nog veel meer.

Er gebeurt dus heel veel meer dan alleen een glimlach en ik vraag je om eens te vragen aan mensen hoe het echt met ze gaat 😊. Dat helpt mij de drempel te verlagen om ook echt te delen hoe het met mij gaat. Dus dank je wel daarvoor.

Wat mij de afgelopen tijd weer heeft geholpen om de dingen weer wat positiever te zien, vertel ik je een volgende keer.

Geen categorie

Comments

 • Janine ,

  Wat deel je dit kwetsbaar en duidelijk, dankjewel daarvoor Nynke!

 • Leave a Comment

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Previous reading
  Mijn Prikkelprofiel klopte niet meer
  Next reading
  Overschatting deel 2