Mijn Prikkelprofiel klopte niet meer

k werk veel met jongeren met autisme en met hen maken we altijd een Prikkelprofiel, een signaleringsplan waarin je signalen staan waaraan je kunt herkennen dat je stress oploopt en ook wat je kunt doen om weer rustiger te worden. Vooral dat laatste is erg belangrijk om erin toe te voegen, want naar mate je stress oploopt gaat je denken minder goed functioneren. Maar als mijn stress hoog is heb ik juist oplossingen nodig die mij kunnen helpen en dat is dan heel lastig te bedenken als je hoofd al helemaal vol is.

Mijn Prikkelprofiel is dus heel belangrijk en daar kijk ik elke dag op om bij mezelf te herkennen in welke fase van stress ik zit. En dan zou je denken: je hebt een Prikkelprofiel, dan ben je klaar. Maar dat is niet zo, want het is een levend document en als je leven verandert is het belangrijk om te blijven checken of je signaleringsplan nog up to date is. En ik merkte op dat die van mij niet meer klopte en dat dat de reden was dat ik hem niet meer veel gebruikte. Dus ik heb samen met mijn man en coach hebben we er dingen uitgehaald en weer nieuwe signalen en oplossingen ingezet zodat die weer klopte. Nu kan ik hem weer elke dag gebruiken om te voorkomen dat ik in de fase rood terecht kom en als ik er wel in kom, dat ik er dan weer sneller uit kan.

Het maken van een nieuw signaleringsplan gaat nu heel snel, omdat ik weet hoe ik er één moet maken. Mijn eerste signaleringsplan heeft wel een jaar gekost en ik dacht: dat moet veel makkelijker en sneller kunnen. Daarom heb ik het Prikkelprofiel ontwikkeld, zodat kinderen, jongeren en volwassenen om een hele leuke en makkelijke manier via een werkboek en een kaartspel ook een eigen Prikkelprofiel kunnen maken. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens op www.prikkelprofiel.nl

Geen categorie

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous reading
Help, ik mag van tandarts wisselen
Next reading
Overschatting deel 3: