Autisme en ADHD

Autisme en ADHD

Wat niet veel mensen van mij weten is dat ik naast autisme ook de diagnose ADHD heb. Dat noemen ze in de psychiatrie met een heel moeilijk woord Comorbiditeit (meerdere diagnoses hebben). Aan de ene kant is het heel lastig om autisme en ADHD tegelijk te hebben en aan de andere kant is het ook heel helpend. Ik zal het je uitleggen. Het is lastig omdat door de ADHD zoek ik veel uitdagingen en onderneem ik heel veel. Ik kan moeilijk stil zitten dus, maar dit zorgt ook voor heel veel extra prikkels. En laat ik nu net vanuit mijn autisme lastig met prikkels om kunnen gaan en ze moeilijker kunnen verwerken. Ik raak dus snel overprikkeld en dat voelt helemaal niet fijn en zorgt ervoor dat ik weer meer hersteltijd nodig heb.

Aan de andere kant is het ook heel erg helpend, want zoals ik al zei: mede door mijn ADHD zoek ik nieuwe dingen op, ben ik heel ondernemend en maak ik door mijn autisme echt de dingen af waar ik ook aan begin. Ik heb hierdoor mijn 2 HBO studies (Sociaal Pedagogisch Hulpverlening en Maatschappelijk Werk & Dienstverlening) die ik tegelijk heb gedaan ook volledig afgemaakt.

Maar het blijft voor mij op dit moment nog steeds een puzzel over hoe je hier je balans in kan vinden. Als ik te veel doe raak ik uit balans omdat ik vind waar je aan begint maak je ook af. Bovendien is afspraak is afspraak. Doe ik te weinig dan krijg ik zoveel onrust in mijn lijf dat ik daar ook niet goed weet hoe ik hier mee om kan gaan.

Geen categorie
Previous reading
Waarom werkt het Prikkelprofiel zo makkelijk?
Next reading
Mijn Prikkelprofiel deel 2