• Standaard header

Wie ben ik

Ik ben Nynke Zuurmond, getrouwd en moeder van 2 jongens.

De diagnose ‘autisme’ heb ik zelf pas een kleine drie jaar. Hoe dat kan? In mijn schooltijd was er simpelweg te weinig aandacht voor mijn situatie. Pas sinds een jaar of acht is er meer duidelijkheid over autisme bij meisjes en vrouwen. Onderzoek hiernaar kwam laat op gang, omdat vrouwen het meer kunnen camoufleren, meer proberen ‘normaal’ te zijn en erbij willen horen. Voor mij geldt dat ik heel veel observeer, goed luister naar wat mensen zeggen en gedrag probeer te kopiëren. Dit kost echter veel energie en ik zit er nog geregeld naast.

Mijn eigen schooltijd als kapstok

In mijn eigen onderwijsperiode vond ik school heel lastig. Ik begreep mijn medeleerlingen en de docenten vaak niet, nam veel letterlijk en raakte in paniek als er zaken veranderden. 

Als tafels anders stonden of er waren nieuwe dingen in de klas opgehangen, had dat bij mij enorme impact, net als onduidelijkheid over roosters, klassen en verschillende docenten. Elk uur nieuwe prikkels, een wisselende plek in de klas, andere geluiden en geuren. 

Ik was een einzelgänger. Niet omdat ik dat wilde, maar omdat de wereld om mij heen vaak te snel ging en ik die wereld niet begreep.

Mijn eigen schoolervaringen gebruik ik nu dankbaar als kapstok tijdens mijn trainingen, lezingen en workshops. 

Begeleiding van autisme verbeteren

Op het gebied van hulpverlening en begeleiding voor mensen met autisme valt er nog een hele hoop te verbeteren. Ik zie het als mijn missie om daar als ervaringsdeskundige aan bij te dragen. 

Bij het begrip ‘autisme’ hoort helaas nog veel onwetendheid. Mensen hebben vaak het stereotype van Rainman in hun hoofd, uit de bekende film met Dustin Hoffman en Tom Cruise.  Het beeld dat daar wordt geschetst, is echter achterhaald. Er zijn veel meer gradaties in de wereld van autisme. 

Omdat ik voor mezelf heel helder heb hoe dingen bij mij anders binnenkomen dan bij een ander , kan ik het mechanisme van autisme goed overbrengen in de zorg en in het onderwijs. Dat is mijn kracht.

Bedankt voor uw reservering! U ontvangt van ons een bevestigingsmail op .

De pagina ververst over 5 seconden.

Nieuws

 • Zorgbeurs Hardenberg & omstreken van 15.00-20.00

  Weet u welke kleinschalige zorg er allemaal in de gemeente Hardenberg & o...

  Lees meer
 • Altijd al willen weten hoe autisme bij meisjes en vrouwen werkt? kom dan naar de lezing op 1 april te Hoogeveen

  Meisjes en vrouwen met autisme, hoe zit dat? Lezing door Nynke Zuurmon...

  Lees meer
Meer nieuws
 • Trainingen

  Trainingen

  Vanuit een samenwerking met de autismevriendelijke organisaties Auticomm en Ontdek Autisme bied ik trainingen in de zorg...

  Lees meer
 • AutismeBelevingsCircuit

  AutismeBelevingsCircuit

  Mensen met autisme begeleiden begint met autisme meer te begrijpen. Een circuit van tien praktische opdrachten doet je...

  Lees meer
 • Workshops/lezingen

  Workshops/lezingen

  In de workshops en lezingen die ik als ervaringsdeskundige voornamelijk in het onderwijs verzorg, doe ik een boekje open...

  Lees meer
 • Consult

  Consult

  Professionals die complexe hulpvragen hebben met betrekking tot autisme, kunnen gebruikmaken van mijn...

  Lees meer
 • Begeleiding

  Begeleiding

  Naast de trainingen, workshops en lezingen die ik geef, bied ik een aantal individuele begeleidingstrajecten aan. Dat kan...

  Lees meer
 • "Nynke heeft op onze school een korte workshop gegeven waarbij de docenten kennismaakten met het thema autisme....."

  Rick Schulten van het Twents Carmel College
 • "Nynke heeft afgelopen week op onze lustrumviering gesproken over Autisme ..."

  Suzanne Leeuwenburgh van Het Blikveld
 • "Nynke heb ik leren kennen als een open vrouw die goed kan uitleggen, wat haar vorm van autisme is...."

  Janita ter Haar
 • "Als erkende rijinstructeur voor autisme en AD(H)D, vond ik jullie opleiding de meest nuttige opleiding"

  Cornelique Wieriks
 • "Vandaag met onze scholen het Autisme belevingscircuit gedaan. Wat een mooie en leerzame ervaring! Bedankt!"

  Inez Heideman, Adjunct directeur Onderwijsgemeenschap bij Konot

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.